SXSW 2014

Panorama
Austin, Texas

Creative Nodes och Luleå Näringsliv ville bjuda med fyra stycken lokala entreprenörer och kreatörer till festivalen/kongressen South-by-Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Det hölls ett informationsmöte i Luleå som jag anmälde mig till för att höra vad det handlade om. (Tack för tipset Christoffer) Alla som var intresserade av att följa med fick skriva 5 meningar om vilka de var och varför just de skulle vilja åka till SXSW. Jag skrev några snabba rader utan vidare eftertanke, men blev utvald av juryn att få hänga med.

Stor festival

SXSW är egentligen 3 festivaler som överlappar varandra lite grann. En musikfestival, en filmfestival och den interaktiva delen som vi besökte. Totalt är det över 100 000 besökare under två veckor. SXSW Interactive är som Vasaloppet för media och teknik. En fullspäckad folkfest med likasinnade från världens alla hörn. Ett hörn av världen som var väl representerat var vårat lilla kalla hörn. Var man än gick i staden och på mässområdet så hörde man svenska.

Besökare
30 000 besökare på Interactive-delen av festivalen.

Stora talare

De stora föreläsningssalarna med tusentals platser blev snabbt fulla när de allra namnkunnigaste skulle spå framtidens teknik. När det blev fullt öppnades ofta andra salar där direktsänd video visades så att alla som ville kunde se och höra. Branch-ikoner som Gary Vaynerchuk och Guy Kawasaki blandades med mer allmänna kändisar som Adam Savage och Chelsea Clinton.

Publik
De stora hallarna fylldes snabbt när de stora namnen stod på scenen.

Med oss på länk är...

Ett lite annorlunda inslag på en sån här sorts konferens är att flera av talarna inte var på plats. Två av dem hade blivit arresterade om de hade försökt komma in i landet, och en tredje var inte ens på den här planeten. Wikileaks-grundaren Julian Assange och "visselblåsaren" Edward Snowden drog stor publik, och visar på ett politiskt ställningstagande både från SXSWs arrangörer och besökare. Det fanns också tillfälle att chatta med astronauter som susade fram i 30 000 km/h 40 mil ovanför jordens yta.

Julian Assange
Julian Assange video-chattar från Ecuadorianska ambassaden i London.

Dr Tyson

I rymden hamnar man också ofta när man lyssnar på astrofysikern Neil deGrasse Tyson. Om du inte har hört talas om honom rekommenderar jag ett besök på Youtube. Framför allt bör väl amerikaner och kreationister lyssna på honom, men en välformulerad dos sunt förnuft behöver vi väl alla då och då.

Neil deGrasse Tyson
Neil deGrasse Tyson slår ett slag för vetenskapen.

Politik

Många föredrag handlade om övervakning, kryptering och säkerhet på nätet. Googles VD Eric Schmidt pratade om hur Internet används som vapen mot förtryck i diktaturer och krigsdrabbade områden, och om hur teknik används och kommer att användas i utvecklingsländer. Även den amerikanska statens övervakningar fick sig några kängor.

Eric Schmidt
Eric Schmidt och Jared Cohen pratar om en ny digital tidsålder.

Vad ska man välja?

Interactive-delen av SXSW har cirka 100 föreläsningar att välja bland varje dag. Samtidigt är det mässor, företagsevent, mer eller mindre organiserade möten, fester och mycket annat. Det är helt omöjligt att hinna med allt man vill se. Att börja dagen med att välja några höjdpunkter ur schemat är en bra start, men man får räkna med att planerna kommer att ändras. Det går ganska bra att bara flyta med i strömmen och gå in i en föreläsnings-sal som ser lovande ut. Alla föreläsarna har valts ut för att de är experter inom sitt område, så man blir sällan missnöjd. Kanske är det bättre att försöka få lite inblick i många olika områden istället för att fokusera på de saker man redan kan. Lyckligtvis bloggas/twittras/instagrammas/facebookas allt som sägs. Det går alltid att hitta sammanfattningar och live-rapportering från alla håll.

Live-tweet
Föreläsningarna tweetas, bloggas, streamas och sprids på andra sätt direkt på plats av tusentals mässdeltagare.

Kvällarna

Gågatan fylls av musik. Varje pub och restaurang har ett live-band. Även om musik-delen av SXSW inte riktigt har hunnit börja så känns det att man är i en musik-stad. Austins paroll "Keep Ausin weird" verkar funka. Staden lockar till sig kreativa människor och växer med 110 personer per dag.

Tak-konsert
Ludwig & Stiegler spelar på svensk-amerikanska handelskammarens tak-terass i centrala Austin.
Ellen Sundberg
Ellen Sundberg från Östersund spelade och sjöng.

Slutsats

Fantastisk och väldigt intensiv upplevelse. Rekommenderas till alla. Håll utkik efter Luleå-delegationens planer för nästa år.

Gänget
Luleå-delegationen 2014
Thank you all for your money. Now go home.
Joakim Syk